• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud

Bitcoin Revolutie

Enter the Crypto World

  • Home
  • + Info
    • Wat is Bitcoin
    • Wat zijn cryptocurrencies
    • Wat is de Blockchain
    • Waar koop je Bitcoins
    • Wat is een Wallet en hoe maak je een wallet aan
    • Hoe koop je altcoins
    • Crypto Terminologie
  • Toolbox
  • Blog
  • Contact

Wat is Bitcoin

Bitcoin is een munteenheid die digitaal gecreëerd wordt en alleen in digitale vorm in je bezit is.

Bitcoins worden niet zoals normaal geld als euro’s en dollars (FIAT) geprint wanneer dat ‘nodig’ is. Bitcoins worden geproduceerd door mensen, en tegenwoordig ook bedrijven, die via computers over de hele wereld met bepaalde software wiskundige problemen oplossen.

Bitcoin is de 1e digitale munt van de cryptocurrencies.

Niemand heeft de controle over de Bitcoin, maar alle gebruikers geven de munt waarde en bestaansrecht.

Wat maakt de Bitcoin anders dan normaal geld (FIAT)?

Bitcoins kunnen gebruikt worden om online te handelen of dingen te kopen. In deze vorm, is de bitcoin net als normaal, fysiek geld zoals Euro’s en Dollars waar je ook digitaal mee kunt handelen of dingen kan kopen.

Het grootste verschil met FIAT (euro’s, dollars etc.) is dat bitcoins gedecentraliseerd zijn. Er is niet één instantie die het Bitcoin netwerk beheert. FIAT wordt beheerd en uitgegeven door de Centrale bank en de overheid. Doordat cryptocurrencies gedecentraliseerd zijn, ben je als bezitter van bitcoins niet afhankelijk van banken en overheden die de waarde van geld bepalen en regelen.

 

Wie heeft Bitcoin bedacht?

Een software ontwikkelaar met de naam Satoshi Nakamoto heeft de Bitcoin geïntroduceerd in 2009. Door middel van een ‘whitepaper’ waarin het hele idee van Bitcoins is beschreven, heeft Satoshi Nakamoto een groep mensen bij elkaar gebracht om het elektronische betaalmodel gebaseerd op wiskundige formules in leven te roepen.
Het idee was om een onafhankelijke munt, vrij van elke vorm van autoriteit, te creëren die elektronisch te versturen is, praktisch in een zeer kort tijdsbestek met zeer lage transactie kosten.

Overigens weet niemand wie Satoshi Nakamoto is. Hij of zij heeft zich nooit bekend gemaakt. Er wordt ook beweerd dat Satoshi Nakamoto niet één persoon is, maar een groep zeer intelligente mensen.

 

Wie maakt Bitcoins?

Niemand ‘maakt’ Bitcoins. Ook worden Bitcoins niet echt fysiek geprint zoals Euro’s en Dollars.

Bitcoins worden digitaal gecreëerd door een groep mensen waar iedereen deel uit van kan maken. Bitcoins worden gemined met behulp van computers die zijn aangesloten op een groot netwerk.

Dit netwerk verwerkt ook alle transacties die gedaan worden met Bitcoins.

In totaal zijn er 21 miljoen Bitcoins die totaal in omloop kunnen komen. Op dit moment zijn er rond de 16 miljoen Bitcoins daadwerkelijk in omloop waarvan een gedeelte ook is kwijtgeraakt door eerdere gebruikers die niet voorzichtig genoeg geweest zijn en niet op de hoogte waren van het succes dat de Bitcoin is geworden.

Het minen van Bitcoins wordt steeds moeilijker en moeilijker naarmate er meer Bitcoins in omloop zijn en er meer mensen aan het minen zijn. Dit zorgt er ook voor dat de markt niet overspoelt wordt met nieuwe Bitcoins, maar dat de toevoer heel geleidelijk gaat.
Dit in tegenstelling tot het printen van normaal geld waarbij er simpelweg door de Centrale bank geld bijgeprint wordt om bijvoorbeeld overheids-schulden af te lossen wat ervoor zorgt dat de waarde van dat geld minder wordt omdat er steeds meer en meer in omloop komt.

 

Is 21 miljoen Bitcoins niet te weinig?

Bitcoins hoven niet in één geheel gekocht te worden of in één keer uitgegeven te worden. Bitcoins kunnen gedeeld worden in kleiner delen. Zo kan je dus bijvoorbeeld 0,005 Bitcoin kopen of uitgeven.
De kleinste deelbare hoeveelheid van Bitcoin is 100 miljoen en dat wordt een Satoshi genoemd (naar de ontwikkelaar van de Bitcoin). 1 Satoshi is dus 0,00000001 Bitcoin.

 

Waar is de Bitcoin op gebaseerd?

De waarde van normaal geld of FIAT werd vroeger gebaseerd op goud en zilver. Je kon naar de bank gaan met 1 dollar en daarvoor in de plaats goud krijgen. FIAT zelf heeft geen waarde, maar goud en zilver hebben dat wel. Tegenwoordig werkt dit niet meer zo, maar zo is de waarde van FIAT vroeger ontstaan en vanuit die tijd hebben we nu nog steeds het geloof dat FIAT echt een fysieke waarde vertegenwoordigd.

Bitcoin wordt wel vergeleken met goud, maar verleent er verder geen enkele waarde aan. Bitcoins zijn gebaseerd op wiskunde. De waarde van Bitcoins wordt bepaald door de gebruikers ervan.

 

Wat is het voordeel van Bitcoins ten opzichte van FIAT?

Bitcoins hebben een aantal belangrijke eigenschappen die zich onderscheiden van FIAT oftewel ‘normaal’ geld dat door overheden en centrale banken wordt beheerd.

  1. Het is Gedecentraliseerd
    Bitcoins worden niet door één centrale organisatie beheerd. Bitcoins worden beheerd door een netwerk van gebruikers, miners en ontwikkelaars. Dit zorgt ervoor dat er nooit één persoon, overheid of organisatie kan zijn die bepaalt wat er met Bitcoins gebeurt of om Bitcoins van je af te nemen of de waarde te bepalen.
  2. Iedereen kan meedoen
    Bij FIAT moet je een bankrekening kunnen openen om je geld te beheren. Dit is niet voor iedereen toegankelijk. In Nederland wel, maar er zijn genoeg landen waar een bankrekening voor mensen onbereikbaar is. Met Bitcoins kan iedereen die toegang heeft tot internet een Bitcoin adres aanmaken. Gratis.
  3. Het is enigzins anoniem
    Gebruikers van Bitcoins kunnen meerdere bitcoin adressen aanmaken (zoveel als je wilt). Deze adressen zijn niet gelinkt aan je naam, adres of andere persoonlijke informatie. Mocht je ooit zelf je bitcoin adres bekend maken, is wel je hele historie met Bitcoins (op dat adres) in te zien, voor iedereen. Alle handelingen met dat dres staan namelijk voor altijd in de Blockchain.
  4. Het is volledig transparant
    Alle handelingen en transacties, zoals bij punt 3 al aangegeven, staan opgeslagen in de Blockchain. Iedereen kan de Blockchain inzien, maar niet wijzigen. Om wijzigingen aan te brengen, moet er een totale meerderheid van miners daarmee akkoord gaan.
    Als je een transactie hebt gedaan met een bitcoin adres kan iedereen de transactiegeschiedenis zien van dat adres. Ook kan iedereen zien hoeveel Bitcoins er nog op dat adres aanwezig zijn. Ze kunnen alleen niet zien van wie dat adres is.
    Deze transparantie is te omzeilen door bijvoorbeeld meerdere adressen te gebruiken of sommige adressen maar één keer. Ook is het handig om niet al je bitcoins op één adres te houden, maar om dit te spreiden over meerdere adressen.
  5. Transactiekosten zijn minimaal
    Bij elke transactie die je maakt, betaal je een transactievergoeding (een Fee). Je kan zelf kiezen hoe hoog die vergoeding is. Hoe hoger je transactievergoeding is, hoe sneller je transactie bevestigd wordt. Vergeleken met een bank of bijvoorbeeld een bedrijf als WesternUnion waar je een hoge vergoeding betaald voor internationale overboekingen zijn de vergoedingen bij Bitcoin transacties minimaal.
  6. Het is snel.
    Transacties van Bitcoins worden snel verwerkt. Zodra je een transactie doet, staat deze direct geregistreerd en is deze transactie zichtbaar bij de ontvanger. Pas als de transactie volledig bevestigd is door de miners wordt het bedrag aan bitcoins vrijgegeven aan de ontvanger. Meestal gaat dit vrij snel, binnen enkele minuten, maar er zijn de laatste tijd ook situaties geweest waarbij de transactie langer dan een uur duurde voordat deze volledig vrijgegeven werd. Hier wordt aan gewerkt door software aanpassingen om het netwerk steeds sneller en sneller te maken.
  7. Het is onomkeerbaar
    Zodra een transactie eenmaal is bevestigd, is deze transactie niet meer terug te draaien. Waar je bij de bank een stornering kan doen, is dat met Bitcoins niet mogelijk. De enige manier om je geld terug te krijgen, is als de ontvanger de Bitcoins terugstort.
  • Home
  • + Info
  • Toolbox
  • Blog
  • Contact

Copyright © 2023 · bitcoinrevolutie.nl · webdesign by Marijn · 2017

Je bent er bijna.. Vul hieronder wat gegevens in om verder te gaan.

Privacy Policy: Je gegevens zijn 100% veilig en worden nooit misbruikt.